Wetenschappers uit verschillende delen van de wereld hebben al herhaaldelijk benadrukt dat het drinken van koffie in gematigde hoeveelheden een aantal gezondheidsvoordelen heeft. Nu blijkt dat ook het tijdstip waarop we koffie drinken erg belangrijk is.
Gezondheidsvoordelen van koffie drinken

Zoals het National Heart, Lung and Blood Institute aangeeft, wordt matige koffieconsumptie, dat wil zeggen ongeveer 3 tot 5 kopjes per dag, in verband gebracht met een lager risico op vroegtijdig overlijden.
Recent onderzoek suggereert echter dat het tijdstip van koffieconsumptie ook van invloed kan zijn op de waargenomen voordelen. Er werd ontdekt dat volwassenen die koffie dronken vóór de middag, de grootste daling in vroegtijdige sterfte door welke oorzaak dan ook en door hart- en vaatziekten vertoonden.
Het onderzoek was gebaseerd op een uitgebreide analyse van voedingsgegevens van meer dan 40.000 Amerikaanse volwassenen, van wie 52 procent koffie dronk. Van deze groep dronk meer dan een derde – 36 procent – ’s ochtends koffie en 16 procent dronk koffie gedurende de dag.
Rekening houdend met verschillende factoren ontdekten de onderzoekers dat volwassenen die hun koffieconsumptie beperkten tot de periode tussen 4 uur ’s ochtends en 12 uur ’s middags, 16 procent minder kans hadden om binnen bijna 10 jaar te overlijden aan welke oorzaak dan ook, in vergelijking met volwassenen die geen koffie dronken.
Ze hadden ook 31 procent minder kans om te overlijden aan hart- en vaatziekten, maar deze bevindingen golden niet voor mensen die op andere tijdstippen koffie dronken.
Het NHLBI legt uit dat de voordelen van koffie drinken in de ochtend het gevolg kunnen zijn van twee factoren:

- koffie drinken heeft minder invloed op slaapstoornissen, wat een positief effect heeft op de algehele gezondheid en het cardiovasculaire systeem,
- koffie heeft ’s ochtends de sterkste ontstekingsremmende werking.
Tegelijkertijd benadrukken de auteurs dat er verder onderzoek nodig is om de verschillende verbanden met de gezondheidsvoordelen van koffie drinken te onderzoeken. De resultaten van dit onderzoek zijn gepubliceerd in de European Society of Cardiology.