Deze klus kan snel, efficiënt en eenvoudig worden geklaard met behulp van twee keukengerei dat in elke keuken te vinden is.
Soms open je de deur van de koelkast en heb je het gevoel dat de koelkast achter een onschuldige witte façade de toegang tot een ijskoude kloof verbergt, zoals je die in Noord-Europa aantreft of in de verbeelding van een scenarioschrijver van Ice Age. Als de vriezer bij de hongerigen in deze contreien associaties oproept, moet de lezer weten dat hij een probleem heeft – niet onoplosbaar, maar wel een probleem dat moet worden aangepakt.

Het komt voor dat vriezers na verloop van tijd ijs op hun oppervlakken ophopen. En deze rijp, een koud spoor van het verstrijken van de tijd, vermindert de efficiëntie van het apparaat aanzienlijk, verhoogt het energieverbruik en neemt bovendien ruimte in beslag die gebruikt zou kunnen worden voor voedsel – of wat men maar wil bewaren. Hiermee wordt meestal rekening gehouden, maar misschien niet op de meest geschikte manier.
Aluminiumfolie en een pan
Het wordt aanbevolen om de ijslagen te verwijderen wanneer deze dikker zijn dan een halve centimeter. Deskundigen zeggen dat dit om de zes maanden moet gebeuren, maar in de praktijk is dat veel vaker. Bij het aan de slag gaan, kiezen de meeste mensen ervoor om de stekker van de koelkast uit het stopcontact te halen. Hoewel dit een goede optie kan zijn, is er een andere, veel snellere, eenvoudigere en effectievere manier die alleen aluminiumfolie vereist.

Eerst bedek je de wanden van de vriezer met het genoemde materiaal, zodat al het ijs onder de zilveren laag blijft. Vervolgens verwarm je water in een pan, zet je deze in de vriezer en sluit je de deur. Na een paar minuten kun je het ijs met een spatel verwijderen. Als het niet zo gemakkelijk gaat, kun je een met warm water bevochtigd doekje gebruiken. En klaar is Kees.
De magie achter deze truc is niets anders dan wetenschap: aluminiumfolie is een goede warmtegeleider en helpt de temperatuur te verdelen. Daardoor smelt het ijs sneller.