Microbiologen waarschuwen voor de gevaren van het gebruik van plastic vershoudfolie. Deze folie bestaat uit moleculen die giftig kunnen zijn voor de mens. Hieronder vindt u een lijst met alternatieve hulpmiddelen en keukengerei waarmee u uw voedsel op een gezonde manier kunt bewaren.
Dit keukenaccessoire kan giftig zijn. Microbioloog Christophe Mercier-Thellier waarschuwt voor de mogelijke gevaren van plasticfolie wanneer deze in contact komt met bepaalde voedingsmiddelen. “Plasticfolie zou verboden moeten worden, het is PVC. Het is verschrikkelijk”, zei hij tegen Faustine Bollaert in het programma “Un jour, une vie”. “Als je het in contact brengt met bechamelsaus of vinaigrette, onttrekt het vet ftalaten aan de folie, en dat zijn krachtige hormoonontregelaars”, vervolgt hij.

Daarom adviseert de specialist om bij voorkeur glazen potten te gebruiken om voedsel in de koelkast te bewaren. Hij is iets minder kritisch over aluminiumfolie, maar raadt wel aan om het niet te verhitten. “Aluminiumfolie is prima voor koude producten, maar vershoudfolie is nooit goed. Vershoudfolie is echt het slechtst, gooi het weg.”
De kunst van het goed bewaren van voedsel
Om de houdbaarheid van voedsel te optimaliseren, is het belangrijk om te weten hoe je het moet bewaren. Ter herinnering: elk product moet worden bewaard op basis van de temperatuur waarop het moet worden bewaard. Zo worden verse producten in de koelkast bewaard, waaronder vlees, vis, zuivelproducten en salade. De kasten zijn bedoeld voor conserven, verpakte snoepgoederen of zelfs zetmeelrijke producten en rijst, en de vriezer wordt gebruikt voor langdurige bewaring.

De beste bondgenoot voor een gezonde en relatief duurzame bewaring blijft tupperware. Het is stevig en herbruikbaar, houdt voedingsmiddelen vers, behoudt de smaak en voorkomt bacteriën. Denk er echter aan om gerechten of eetbare producten niet te lang na het koken te consumeren, want tupperware biedt geen eeuwige bescherming tegen fermentatie.