Het is beter om deze vis niet te eten. “Ze zouden helemaal niet geconsumeerd mogen worden.”

Klinisch diëtiste dr. Aneta Jachnis-Morzy legt in een gesprek met Tok FM uit hoe de kweekomstandigheden de kwaliteit van vis beïnvloeden. Ze merkt op dat ook thermische verwerking van belang is en wijst op de populaire gerookte makreel. “Als ik al een aanbeveling doe, dan is het om deze vis slechts af en toe te eten”, zegt de deskundige. Ze noemt ook vissoorten die we helemaal niet zouden moeten eten vanwege het hoge gehalte aan dioxines.

Klinisch diëtiste dr. Aneta Jachnis-Morzy merkt op dat niet alleen de vissoort belangrijk is, maar ook waar ze opgroeien, wat ze te eten krijgen, hoe ze worden vervoerd en of ze aan stress worden blootgesteld.

Als voorbeeld noemt ze panga, die door Polen als schadelijk wordt beschouwd, maar in onderzoeken zijn er verschillen die juist voortvloeien uit verschillende kweekomstandigheden. Vis uit een slechte Vietnamese kwekerij is schadelijk, maar vis uit een gecertificeerde kwekerij is een product van hoge kwaliteit.

geen verse vis

Waar kan men dergelijke informatie vinden? Dr. Jachnis-Morzy vertelt over het Maritiem Visserijinstituut. “Op basis van gegevens van het MIR van de afgelopen jaren weten we dat naast Baltische zalm en kabeljauw uit de Oostzee ook Baltische haring en sprot grote hoeveelheden dioxines (de algemene naam voor sterk giftige chemische verbindingen) bevatten en helemaal niet gegeten mogen worden”, waarschuwt hij.

Het is beter om voorzichtig te zijn met deze vissoorten. “Zware metalen, zoals kwik”

De diëtiste wijst erop dat men voorzichtig moet zijn met vis die op de bodem van waterreservoirs leeft, waar verontreinigingen kunnen neerslaan. Ze legt uit dat garnalen, inktvissen en roofvissen zoals haaien, tonijn en paling zware metalen zoals kwik kunnen accumuleren. “Hoewel […] tonijn, hoewel veel afhangt van de soort en de plaats van de vangst, bevat hij enkele malen minder kwik dan sommige populaire vissoorten. Baltische vissen, met name Baltische zalm en zeeforel, bevatten geen grote hoeveelheden zware metalen, maar wel enorme hoeveelheden dioxines”, voegt hij toe in een gesprek met Tok FM.

kant-en-klaar visgerecht

De voedingswaarde van vis wordt ook beïnvloed door chemische bewerking. Dr. Aneta Jachnis-Morzy vestigt in het bijzonder de aandacht op gerookte vis, die meer kankerverwekkende dioxines bevat. Als voorbeeld noemt ze makreel, die juist in gerookte vorm het populairst is – op deze manier verliest de vis veel van zijn waarde. “Als ik al een aanbeveling doe, dan is het om deze vis slechts af en toe te eten”, zegt de diëtiste.