Het is niet overdreven om te zeggen dat er zonder hen geen keuken zou zijn. Ze zijn gemakkelijk verkrijgbaar, goedkoop, vullend en kunnen op honderden manieren worden bereid. Een ideaal product? Niet helemaal. Deze voedzame groente, rijk aan vezels, kalium en vitamine C, kan ons ernstig schaden. De botanische tuin in Hamburg heeft het in 2022 uitgeroepen tot “giftige plant van het jaar”.
Na consumptie treden buikpijn, braken en diarree op, en in ernstigere gevallen ook koorts, hoofdpijn en verwarring. Op de lange termijn hebben ze een schadelijk effect op het zenuwstelsel en het gif dat ze bevatten hoopt zich op in het lichaam.
Aardappelen kunnen giftig zijn
En hoewel onze vertrouwde aardappelen zijn uitgeroepen tot “giftige plant van het jaar”, is er geen reden tot paniek. Voorzichtigheid is echter geboden. De giftige werking wordt veroorzaakt door solanine, dat vooral voorkomt in onrijpe, groene aardappelen en in kiemende aardappelen. Het is inderdaad beter om dergelijke aardappelen niet te eten.

Het is goed om te weten dat thermische behandeling bij hoge temperaturen solanine niet volledig onschadelijk kan maken. Koken, bakken of braden heeft geen effect. Groene, ontkiemende aardappelen kunnen het beste worden weggegooid.
Hoe kun je aardappelen eten zonder het risico op vergiftiging?
Een groene tint op aardappelen komt zowel voor bij onrijpe knollen als bij knollen die beginnen te ontkiemen. Dit is een teken dat het gehalte aan glycoalkaloïden – solanine en chaconine – in de groente toeneemt. In kleine hoeveelheden zijn ze onschadelijk, maar een teveel ervan kan leiden tot symptomen zoals lage bloeddruk, versnelde hartslag of verwarring. In extreme gevallen kan vergiftiging dodelijk zijn. Daarom moeten aardappelen met groene vlekken absoluut worden weggegooid.

Kiemende aardappelen zijn ook controversieel. De meeste giftige stoffen hopen zich op rond de scheuten en ogen. Als we deze delen echter met een marge van ongeveer 1 cm wegsnijden, kunnen we de meeste glycoalkaloïden verwijderen. Het is ook belangrijk om aardappelen op de juiste manier te verhitten – rauwe of niet gaar gekookte aardappelen kunnen even gevaarlijk zijn.
De schil bevat waardevolle voedingsstoffen, zoals vezels en vitamines, maar is ook een plek waar pesticiden en solanine zich kunnen ophopen. De beslissing om aardappelen te schillen moet afhangen van de kwaliteit en de teeltwijze. Het is goed om te onthouden dat het eten van de schil gezond kan zijn, maar in sommige gevallen is het beter om deze te vermijden.