Econoom: “Gekookt eten kopen bespaart veel tijd… en volgens mij ook geld”.

De econoom is van mening dat koken duurder is dan kant-en-klaar voedsel kopen omdat er tijd en andere middelen mee gemoeid zijn.

In een wereld die geregeerd wordt door geld, heeft economie betrekking op alle menselijke kwesties, inclusief voeding, de opbouw van min of meer gezonde gewoonten en de aankoop van voedsel. Het is gemakkelijk: als je tijd en geld (en zin) hebt, kun je meer en beter koken.

als je tijd en geld (en zin) hebt, kun je meer en beter koken

Econoom Santiago Niño Becerra heeft zich in dit debat gemengd en hij gelooft in principe dat het kopen van kant-en-klaar voedsel tijd en geld bespaart. “De redenering is duidelijk: gekookt eten kopen bespaart veel tijd, zowel bij het verkrijgen van de ingrediënten als bij de bereiding, maar naar mijn mening bespaart het nog iets anders: geld,” zei hij op zijn X-account.

“In de omgeving van BCN is het niet mogelijk om een restaurant te vinden dat een menu als het getoonde (9,25 euro) aanbiedt voor die prijs. Het kopen van de ingrediënten en het thuis bereiden van dit menu,waarvoor kennis en tijd nodig zijn, plus de elektriciteit of het gas dat bij de bereiding wordt gebruikt, overstijgt de prijs van dit menu, zonder rekening te houden met het feit dat het keukengerei en servies dat bij de bereiding en consumptie wordt gebruikt, moet worden schoongemaakt”, klaagt Niño Becerra.

De redenering is duidelijk: gekookt eten kopen bespaart veel tijd, zowel bij het verkrijgen van de ingrediënten als bij de bereiding, maar volgens mij bespaart het nog iets anders: geld.

redenering is duidelijk: gekookt eten kopen bespaart veel tijd

“En als de afwas wordt gedaan door een vaatwasser, moet deze worden aangeschaft en verbruikt deze energie en afwasmiddel. Wat elke persoon moet beslissen is de mate van vertrouwen die alle opties bieden: bereid voedsel, restaurant of zelfgemaakt, zowel wat betreft de additieven die ze bevatten, de hygiëne bij de bereiding en iets persoonlijks als de smaak die elke optie biedt”, geeft de econoom aan.

Kortom, kant-en-klaar voedsel is een andere optie, die steeds meer aanwezig is, waar veel mensen voor kiezen in hun dagelijks leven. In plaats van de ingrediënten te kopen en thuis te koken, besluiten veel mensen naar de supermarkt te gaan en kant-en-klaar voedsel te kopen, waarmee ze kostbare tijd besparen die ons als een berg zand door de vingers glipt.