Een expert beoordeelt alle soorten melk uit de supermarkt en kiest de beste optie

Hij is erg streng in zijn analyses.

Juanmi Pons is een personal trainer en voedingsdeskundige uit Menorca die video’s publiceert op zijn sociale media (@juanmipons) en alleen al op TikTok meer dan 11.000 volgers heeft. Hij heeft alle soorten melk uit de supermarkt beoordeeld.

Hij is erg streng geweest in zijn beoordeling en heeft daardoor in iets meer dan een uur tijd bijna 300.000 views verzameld, naast bijna 3.000 likes (en dat aantal stijgt nog steeds). De eerste die hij op tafel heeft gelegd is volle melk, die hij een vijf op tien heeft gegeven… Een van de best beoordeelde.

sojamelk

“Het is de minst bewerkte melk, maar het is gemaakt voor een herbivoor dier, niet voor een zoogdier”, waarschuwde hij. Ook sojamelk met 0% suiker kon hem niet overtuigen, die gaf hij ook een twee: “Ik raad soja niet aan, het is een behoorlijk schadelijk product”.

Over halfvolle melk, een van de meest geconsumeerde melksoorten, zei hij dat het een “behoorlijk bewerkte melk is, waardoor het product al zijn natuurlijkheid verliest”, hoewel hij deze melk hoger scoorde, met een drie op tien. Hoewel velen juist kiezen voor lactosevrije halfvolle melk, gaf hij deze een twee. “Hetzelfde als het vorige, maar nog meer bewerkt”, zei hij.

Ook magere melk kreeg een twee, omdat het het meest bewerkte product is en “de minste voedingsstoffen bevat”. Iets beter, met een drie, scoorde magere melk met eiwitten: “Het is sterk bewerkt, maar er zijn tenminste wat extra ingrediënten of voedingsstoffen aan toegevoegd”.

De beste keuze, volgens de expert

Ook amandelmelk kwam er niet goed vanaf: “Een twee, het is ultraverwerkt, het bevat stabilisatoren, conserveermiddelen en andere producten die echthelemaal niets toevoegen en schadelijk voor je zijn”.

Amandelmelk

Zijn mening leverde meer dan 300 reacties op, veelal ironisch, en evenzoveel vragen over wat dan wel de beste melk is, als hij alle melksoorten zo afkraakt.

Volgens hem is de beste keuze amandeldrank, mits je die zelf maakt, zodat hij volledig natuurlijk is. “Neem amandelen, voeg water toe, maal ze fijn, klop ze op en dan is het heel natuurlijk en voedzaam”, concludeerde hij.