Nieuw onderzoek suggereert dat een adequate inname van choline, een voedingsstof die onder andere voorkomt in eieren, vis en koolsoorten, het risico op dementie kan verminderen en de cognitieve functies kan ondersteunen. De afgelopen jaren bevestigen de resultaten van analyses in de VS, China en het Verenigd Koninkrijk dat deze onopvallende stof een cruciale rol speelt in de werking van de hersenen, met name in het geheugen en het leervermogen.
Een ondergewaardeerd ingrediënt van cruciaal belang
Choline, in de volksmond vitamine B4 genoemd, is een stof die nodig is voor de productie van acetylcholine, een neurotransmitter die betrokken is bij de overdracht van zenuwimpulsen, het behoud van het geheugen en de concentratie.
Het lichaam produceert slechts kleine hoeveelheden, daarom moet het via de voeding worden aangevuld. Het komt onder andere voor in eidooiers, gevogelte, zuivel, vis, peulvruchten en koolsoorten.
In een onderzoek uitgevoerd door wetenschappers uit Boston, Chicago en Washington werd gedurende acht jaar het voedingspatroon geanalyseerd van senioren die geen symptomen van de ziekte van Alzheimer vertoonden. Er werd vastgesteld dat mensen die ongeveer 350 mg choline per dag consumeerden het laagste risico op het ontwikkelen van de ziekte hadden.
Vitamine B4. Gevolgen van een tekort aan choline

Soortgelijke conclusies komen uit een onderzoek uit 2025, gepubliceerd in “The American Journal of Clinical Nutrition”, gebaseerd op gegevens van de Britse UK Biobank. Bij meer dan 125.000 deelnemers werd vastgesteld dat een matige inname van choline – tussen 330 en 350 mg per dag – gepaard ging met een daling van het risico op dementie met maar liefst 23 procent en betere resultaten bij cognitieve tests.
Interessant is dat zowel een te lage als een te hoge inname nadelige gevolgen kon hebben, waarschijnlijk vanwege de vorming van verbindingen zoals TMAO, die in verband worden gebracht met hart- en vaatziekten en neurodegeneratieve aandoeningen.
Choline en het geheugenproces
Het belang van choline voor het geheugen wordt ook bevestigd door klassieke experimentele studies. In een publicatie in “Annals of the New York Academy of Sciences” wordt het effect beschreven van een enkele dosis van 10 g cholinechloride op de resultaten van geheugentests bij gezonde vrijwilligers. Deelnemers die choline innamen, hadden aanzienlijk minder pogingen nodig om een taak onder de knie te krijgen waarbij ze een reeks woorden moesten leren.
Bovendien betrof de verbetering vooral het onthouden van moeilijk voor te stellen woorden – meestal de woorden die het moeilijkst te onthouden zijn. Woorden die gemakkelijk te visualiseren zijn, veranderden niet.
De onderzoekers merkten ook op dat hoe slechter de resultaten van de deelnemers onder placebo-omstandigheden waren, hoe groter de verbetering door choline was. Dit betekent dat acetylcholine – dat in de hersenen uit choline wordt aangemaakt – een belangrijke rol kan spelen bij het coderen en opslaan van informatie.
Dieet voor de hersenen

Specialisten raden aan om choline vooral uit voeding te halen en niet uit supplementen. Choline komt voor in eieren, gevogelte, vis, zuivel, soja, noten, zaden en kruisbloemige groenten. Door deze producten in uw dagelijkse menu op te nemen, kunt u de werking van uw hersenen effectief ondersteunen en het risico op neurodegeneratieve aandoeningen verminderen.
Het aanvullen van de voeding met omega-3-vetzuren, vitamine D, vezels, antioxidanten en polyfenolen versterkt de beschermende werking nog eens extra. Onderzoekers benadrukken ook dat regelmatig slapen, bewegen en stressbeperking even belangrijk zijn voor het behoud van een gezond brein.
Er is steeds meer wetenschappelijk bewijs dat een adequate choline-inname niet alleen het geheugen kan ondersteunen, maar ook het verouderingsproces van het zenuwstelsel kan vertragen.