Een team van onderzoekers heeft 450 genomen van gekweekte aardappelen en 56 soorten wilde aardappelen geanalyseerd om de oorsprong van onze huidige aardappel te begrijpen.
De oorsprong van de aardappel, een van de belangrijkste landbouwgewassen ter wereld, intrigeert wetenschappers al lang. Een internationaal team van onderzoekers lijkt nu het geheim te hebben ontrafeld.

Na uitgebreide analyses lijkt het erop dat de kruising tussen tomaten en aardappelsoorten heeft geleid tot onze moderne aardappelen, zo blijkt uit een nieuwe studie die op donderdag 31 juli 2025 is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Cell.
Een genetisch erfgoed gebaseerd op twee voorouderlijke soorten
De onderzoekers achter de studie hebben 450 genomen van gekweekte aardappelen en 56 soorten wilde aardappelen geanalyseerd.
“Wilde aardappelen zijn erg moeilijk te bemonsteren, waardoor deze gegevens de meest complete verzameling genomische gegevens over wilde aardappelen vormen die ooit is geanalyseerd”, legt hoofdauteur Zhiyang Zhang van het Agricultural Genomics Institute in Shenzhen, China, uit.

Na hun onderzoek ontdekten de wetenschappers dat het genetisch erfgoed van moderne aardappelen afkomstig is van twee voorouderlijke soorten:
- Voor 60%: van Etuberosum, een groep van drie soorten uit Chili die lijken op moderne aardappelplanten, maar zonder knol, het deel van de aardappel dat we eten.
- Voor 40 %: van de tomaat. Een gelijk aandeel voor alle aardappelen, zowel wilde als gekweekte.