Tegenwoordig is het vrij moeilijk om de hoeveelheid tafelsuiker in onze voeding te beperken. Fabrikanten voegen suiker toe aan veel producten, zelfs aan producten waarvan we dat niet zouden verwachten. Daarom is het zo belangrijk om te weten hoeveel suiker we dagelijks eten. Ontdek onder andere hoeveel suiker er in het voedingsschema wordt aanbevolen en hoe u de suikerinname kunt verminderen.
Toegevoegde suikers – wat zijn dat? Gevolgen van consumptie
Tot toegevoegde suikers behoren producten zoals tafelsuiker, maïssiroop, glucosestroop, glucose-fructosestroop, fructose en ahornsiroop, suikermelasse, kristaldextrose en honing. Het gaat dus niet alleen om tafelsuiker, zoals men zou kunnen denken. Let bij het controleren van etiketten op de bovengenoemde toegevoegde suikers.
Het dagelijks overschrijden van de aanbevolen suikerinname leidt tot de ontwikkeling van obesitas. Dit kan op zijn beurt leiden tot insulineresistentie, diabetes, atherosclerose, coronaire hartziekte, hypertensie, hartaanvallen, tandbederf en kanker.

In 2016 werd een onderzoek uitgevoerd waaruit bleek dat de sterfte als gevolg van hart- en vaatziekten drie keer zo hoog was bij mensen die meer dan 25% van hun dagelijkse kilocalorieën (in de vorm van toegevoegde enkelvoudige suikers) binnenkregen, in vergelijking met mensen bij wie de energie-inname uit suikers minder dan 10% bedroeg.
Suikerconsumptie — aanbevelingen en advies
De WHO adviseert maximaal 10% van de energie-inname. Dit betekent dat bij een behoefte van 2000 kcal, een maximale consumptie van 200 kcal uit suiker wordt aanbevolen. Belangrijk is dat alleen toegevoegde suikers in deze waarde worden meegeteld, en niet de suikers die van nature in producten voorkomen (bijvoorbeeld in vers fruit, zuivelproducten, enz.). Deskundigen van de WHO stellen dat het beperken van enkelvoudige suikers in het dieet tot 5% van de energiebehoefte meer gezondheidsvoordelen oplevert.
Hoe kan de consumptie van toegevoegde suikers worden verminderd? Het is de moeite waard om suikervervangers te gebruiken, bijvoorbeeld agavesiroop. Sommige gerechten kunnen worden gezoet met fruit (bijvoorbeeld havermout met banaan) of gedroogd fruit (rozijnen of dadels toevoegen aan zelfgebakken koekjes). Daarnaast is het erg belangrijk om onbewerkte producten te kiezen. In de winkels is er een enorme keuze aan kant-en-klare gerechten, maar die moeten alleen in noodgevallen worden gebruikt, niet dagelijks.

Maak je eigen fruityoghurt (zonder onnodige toevoegingen en verdikkingsmiddelen, en zeker zonder toegevoegde suikers): mix natuuryoghurt met banaan/agavesiroop, voeg je favoriete fruit toe (bijvoorbeeld bosbessen of aardbeien).
Alles met mate
Suiker is ook nodig om te kunnen functioneren. Het levert snel opneembare energie. Het zenuwstelsel en de hersenen hebben suiker nodig om goed te kunnen werken. Je moet echter niet overdrijven met de hoeveelheid. Overmatige consumptie heeft grote gevolgen voor de gezondheid.
Het beperken van de suikerinname zou de eerste stap moeten zijn in de preventie van ziekten zoals diabetes, insulineresistentie, obesitas en andere.
Let op wat je koopt en begin etiketten te lezen. Toegevoegde suiker is niet alleen witte (tafelsuiker), maar ook veel meer producten die eerder zijn genoemd. Wees je bewust van wat je eet.