Eieren vormen een zeer belangrijk onderdeel van het dieet van veel mensen. Ze bevatten niet alleen volwaardige eiwitten, maar ook waardevolle vetzuren en vitamines en mineralen die belangrijk zijn voor het functioneren van het lichaam. Belangrijk is dat eieren op de juiste manier worden bewaard. Dan blijven ze veel langer vers.
Hoe bewaar je eieren zodat ze lang vers blijven?
Meestal plaatsen we eieren na aankoop in de winkel in een speciaal daarvoor bestemde ruimte, die zich meestal op de deur van de koelkast bevindt. Het blijkt dat dit geen goed idee is. Door de koelkast vaak te openen, veroorzaken we temperatuurschommelingen, wat een negatieve invloed kan hebben op de versheid van de eieren.
Eieren kunnen het beste op de middelste plank worden bewaard, bij een temperatuur tussen 4 en 6 graden Celsius. Het is ook goed om te vermijden ze in een plastic doos te bewaren. Voor dit doel is een kartonnen doos, die voor voldoende luchtcirculatie zorgt, veel beter. Houd er ook rekening mee dat eieren niet buiten de koelkast mogen worden bewaard. Tenminste niet voor langere tijd, anders kunnen eieren al na een week hun versheid verliezen.

Het is goed om te weten dat er aan de bredere kant van het ei een luchtkamer zit, die na verloop van tijd groter wordt door verdamping van water. Door eieren ondersteboven te bewaren kan dit proces worden vertraagd, waardoor de producten langer vers blijven.
Hoe lang kunnen eieren worden bewaard?
We hebben al vermeld dat eieren buiten de koelkast maximaal 1 week kunnen worden bewaard. Na deze periode kunnen ze hun versheid verliezen. Er moet echter worden opgemerkt dat ze in dat geval op een schaduwrijke en droge plaats moeten worden bewaard, waar de temperatuur niet hoger is dan 20 graden Celsius.
En hoe lang kunnen eieren in de koelkast worden bewaard? Blijkbaar veel langer. Als we ervoor zorgen dat deze producten bij een temperatuur van 4-6 graden Celsius worden bewaard, kan de bewaartijd zelfs 3-4 weken bedragen, en in sommige gevallen zelfs 5 weken.
Hoe controleer je de versheid van eieren?
We weten al dat er aan de bredere kant van het ei een luchtkamer zit, die na verloop van tijd groter wordt. Er is dus een eenvoudige manier om de versheid van eieren te controleren. Je hoeft ze alleen maar in een iets grotere schaal met water te leggen.

Als het ei naar de bodem zakt, betekent dit dat de luchtkamer nog klein is – dan is het ei vers. Als het ei echter aan de oppervlakte blijft drijven, kun je het beter niet eten – dit betekent dat de luchtkamer aanzienlijk is vergroot, waardoor het ei zijn versheid kan hebben verloren. Als het ei begint te drijven, maar niet naar de oppervlakte komt, betekent dit dat het niet meer helemaal vers is, maar nog steeds geschikt om te eten.