Het drinken van koffie en thee kan het risico op hoofd- en halskanker verminderen. Dit blijkt uit de resultaten van een meta-analyse van meer dan tien onderzoeken, gepubliceerd in het tijdschrift “CANCER”.
Koffie en thee en kanker: verrassende resultaten van internationaal onderzoek
Kanker van het hoofd en de nek is de zevende meest voorkomende vorm van kanker ter wereld en de incidentie neemt toe in landen met lage en gemiddelde inkomens. In veel onderzoeken is gekeken of het drinken van koffie of thee verband houdt met kanker van het hoofd en de nek, maar de resultaten waren niet eenduidig.
Om meer informatie te verkrijgen, hebben wetenschappers gegevens geanalyseerd uit 14 onderzoeken die zijn uitgevoerd door verschillende auteurs die verbonden zijn aan het International Head and Neck Cancer Epidemiology Consortium, een samenwerkingsverband van onderzoeksgroepen uit de hele wereld.
De deelnemers aan het onderzoek vulden vragenlijsten in over hun eerdere consumptie van cafeïnehoudende koffie, cafeïnevrije koffie en thee, uitgedrukt in kopjes. Het bleek dat de consumptie van koffie en thee verband hield met een lager risico op hoofd-halskanker, waaronder mond- en keelkanker.

Toen de onderzoekers de gegevens van 9548 patiënten met hoofd-halskanker en een controlegroep van 15783 mensen zonder kanker combineerden, ontdekten ze dat mensen die meer dan 4 kopjes cafeïnehoudende koffie per dag dronken, in vergelijking met mensen die geen koffie dronken, 17 procent minder kans hadden op het ontwikkelen van hoofd-halskanker in het algemeen, 30 procent minder kans op mond- en keelkanker en 22 procent minder kans op keelkanker. lager risico op hoofd-halskanker in het algemeen, een 30% lager risico op mondkanker en een 22% lager risico op keelkanker. Het drinken van 3-4 kopjes cafeïnehoudende koffie ging gepaard met een 41% lager risico op kanker van het onderste deel van de keel.
Het drinken van cafeïnevrije koffie ging gepaard met een 25% lager risico op mondkanker. Het drinken van thee ging gepaard met een 29% lager risico op kanker van de onderkeelholte. Bovendien werd het drinken van één kopje of minder thee per dag in verband gebracht met een 9% lager risico op hoofd-halskanker in het algemeen en een 27% lager risico op kanker van het onderste deel van de keel, maar het drinken van meer dan 1 kopje werd in verband gebracht met een 38% hogere kans op strottenhoofdkanker.

Hoewel er al eerder onderzoek was gedaan naar de consumptie van koffie en thee en een verminderd risico op kanker, benadrukte het nieuwe onderzoek de verschillende effecten ervan op verschillende subcategorieën van hoofd-halskanker, waaronder de observatie dat zelfs cafeïnevrije koffie een positief effect had , aldus senior auteur dr. Yuan-Chin Amy Lee van het Huntsman Cancer Institute en de University of Utah School of Medicine (VS).
– Koffie- en theegewoonten zijn vrij complex, en deze resultaten bevestigen de noodzaak van meer gegevens en verder onderzoek naar de invloed die koffie en thee kunnen hebben op het verminderen van het risico op kanker , voegde hij eraan toe.