Tijdens het winkelen is het uiterlijk van de verpakking van het product dat we kopen het laatste waar we op letten. Vaak gooien we producten in ons winkelmandje en gebruiken we ze later zonder erbij na te denken in de keuken. Het blijkt dat consumenten voor een onaangename verrassing kunnen komen te staan. Wat is bobbeling en wat kunnen de gevolgen voor de gezondheid zijn?
Bombaż is een defect in de verpakking dat niet alleen een esthetisch probleem is. Het eten van een product uit een dergelijke verpakking kan gevolgen hebben voor de gezondheid. Een product met dit defect is onder geen beding geschikt voor consumptie. Dit betekent dat er schadelijke micro-organismen en bacteriën in de verpakking kunnen groeien.

Het consumeren van een product met dit defect kan leiden tot ernstige voedselvergiftiging en symptomen zoals braken, buikpijn of diarree. In extreme gevallen kan het ook leiden tot zeer gevaarlijke botulismevergiftiging.
Het is heel eenvoudig om te zien of een product een bobbel heeft. Let op of er geen uitstulping, defect of duidelijke vervorming op de verpakking zit. Als we een product hebben gekocht en zeker willen weten dat er geen zwelling is, is het de moeite waard om de geur van het product te controleren. Meestal komt zwelling voor bij kant-en-klaarmaaltijden, ingeblikt voedsel, conserven, sappen of vlees in folieverpakkingen.

Als u niet zeker weet of het product schimmel bevat, kunt u het beste besluiten het niet te consumeren. Als u in de winkel een uitpuilende verpakking ziet, moet u dit melden aan het personeel. Let ook altijd op het uiterlijk van de verpakking die u in uw winkelmandje doet en op de houdbaarheidsdatum.