Hoewel het in principe een heel eenvoudige handeling is, komt iedereen wel eens een ei tegen dat gewoon niet gepeld wil worden. De schaal breekt in kleine stukjes, prikt pijnlijk onder je nagels, laat moeilijk los van het ei en als dat eenmaal gelukt is, neemt het een stukje eiwit mee. Het resultaat is dat het hele ei bedekt is met lelijke gaatjes en onze irritatie tot een hoogtepunt stijgt. Maar daar kunt u verandering in brengen. U hoeft alleen maar deze manier van eieren pellen te leren en u kunt de moeizame strijd met de schaal voor eens en voor altijd vergeten.

Waarom wil de schaal soms niet loskomen?
Het zal je misschien verbazen, maar een moeilijk te verwijderen schaal zegt niets negatiefs over het ei zelf. Integendeel, problemen met het pellen van een ei kunnen het gevolg zijn van het feit dat het erg vers is. Dit komt door de pH-waarde van het ei: een lage pH-waarde in verse eieren zorgt ervoor dat het ei sterker aan de schaal vastkleeft. Naarmate de dagen verstrijken, stijgt de pH-waarde in het ei, waardoor de binding met het vlies verzwakt en het ei veel gemakkelijker te pellen is. Een ander punt is de kooktijd: te kort of te lang koken heeft ook een negatieve invloed op het gemakkelijk loslaten van de schaal.

Een trucje om eieren te pellen
Iedereen kent de klassieke methode: de schaal breken en de gebroken stukjes verwijderen, maar het kan ook eenvoudiger. Hiervoor heb je alleen gekookte eieren, een klein plastic bakje met deksel en een beetje water nodig. Leg het ei in de bak, giet er water bij, sluit de bak en schud krachtig. Het ei stoot tegen de wanden van de bak, barst en pelt zichzelf met behulp van het water, zodat je niet meer hoeft te worstelen met een moeilijk te verwijderen schaal.