Waarom moet je witte azijn op snijplanken sprenkelen: wat betekent dat?

Azijn is een zuur en intens product met uitstekende reinigende en desinfecterende eigenschappen. Met een scheutje kun je zeer hardnekkige vlekken verwijderen.

Er zijn maar weinig schoonmaakmiddelen die zo effectief zijn als witte azijn. Azijn kan worden gebruikt voor tal van huishoudelijke trucs op het gebied van desinfecteren, tuinieren, koken en kleding schoonmaken. Vandaag deel ik een van die schoonmaakmethodes met u, zodat u snijplanken voor voedsel volledig kunt schoonmaken met een beetje azijn.

Er zijn verschillende soorten azijn, allemaal met verschillende zuurgraad, productieprocessen en intensiteit. Wat betekent dit? Afhankelijk van de rijpingstijd van azijn zal het gebruik ervan verschillen. Het is het beste om altijd natuurlijk gefermenteerde azijn te gebruiken om mee te koken, omdat deze het meest geschikt is voor consumptie en het mildst is.

azijn staat op de snijplank

Gedistilleerde azijn wordt daarentegen verkregen door een meer industrieel distillatieproces, waarbij het eindproduct rechtstreeks uit azijnzuur wordt gewonnen, zonder dat het een fermentatieproces ondergaat. Dit proces resulteert in een zuurdere azijn die niet geschikt is voor consumptie.

Waarom is het belangrijk om snijplanken te desinfecteren?

Snijplanken voor voedsel zijn onmisbare keukengerei. Het is belangrijk om voor elk soort voedsel een aparte snijplank te hebben en deze nooit te mengen. U kunt de snijplanken indelen voor producten van dierlijke oorsprong, plantaardige producten, bakkerijproducten en fruit.

Waarom is het belangrijk om snijplanken te desinfecteren? Of ze nu van plastic of hout zijn, dit soort keukengerei verzamelt veel vuil, kleine etensresten en vocht. Wanneer dit alles samenkomt, worden snijplanken een ideaal hulpmiddel voor de ontwikkeling van micro-organismen die vervolgens, wanneer ze opnieuw worden gebruikt, gevaarlijk kunnen zijn.

Wanneer we voortdurend op snijplanken snijden en ze slechts oppervlakkig afwassen, kunnen er in de hoeken van de sneden klontjes, vuil, etensresten en vet achterblijven. Het beste is om keramische of pyrexglazen snijplanken te gebruiken, omdat deze niet breken of krassen van messen vertonen en gemakkelijker schoon te maken zijn.

Stap voor stap: hoe gebruik je azijn om snijplanken te desinfecteren?

Wat houdt de azijn-truc in? Met een beetje witte azijn kun je snijplanken grondig desinfecteren. Hiervoor heb je een spuitfles, een kopje witte azijn en een kopje water nodig. Je kunt deze procedure uitvoeren telkens wanneer je de snijplanken in de keuken gebruikt.

was de snijplank

Azijn is een geweldig ontsmettings- en ontvettingsmiddel, vooral gedistilleerde azijn. Het verwijdert bepaalde soorten micro-organismen, bacteriën en schimmels. Bovendien verzacht het kalkaanslag op de planken en verwijdert het vet.

  1. Was de planken met water en afwasmiddel.
  2. Spoel de voedselplanken af en besproei ze met het mengsel van azijn. Laat de azijn een paar minuten inwerken.
  3. Laat de planken volledig drogen in een goed geventileerde ruimte. Berg ze niet op als ze nog vochtig zijn.