Er zijn net zoveel lichaamsgeuren als er mensen op aarde zijn. Hoewel onze geur uniek is, wordt deze beïnvloed door de omgeving waarin we leven, onze hygiëne, onze gewoontes, te beginnen met onze eetgewoontes. Sommige voedingsmiddelen zouden ons zelfs erg aantrekkelijk maken… wat lang niet altijd het geval is!
Wat als onze lichaamsgeur voldoende zou zijn om te raden wat we als laatste hebben gegeten? Het verband tussen beide is op het eerste gezicht niet duidelijk, maar verschillende wetenschappelijke studies tonen aan dat onze voeding invloed heeft op de geur die we verspreiden, zo meldt de BBC in een artikel over dit onderwerp. Bepaalde voedingsmiddelen zouden ons zelfs aantrekkelijker en verleidelijker maken… Maar hoe is dat mogelijk?
Waar komen lichaamsgeuren vandaan?

Om te beginnen moeten we begrijpen waar lichaamsgeuren vandaan komen. Deze worden op natuurlijke wijze door de huid afgegeven of ontstaan als gevolg van transpiratie. Transpiratie, waardoor het lichaam warmte afgeeft om de interne temperatuur op 37 °C te houden, ruikt niet onaangenaam – het is gewoon water. Het zijn eigenlijk de bacteriën op de huid die ervoor zorgen dat het onaangenaam ruikt.
Deze transpiratie wordt geproduceerd door twee klieren. De eccriene zweetklieren, die over het hele lichaam aanwezig zijn, zijn reukloos omdat ze uit water en zout bestaan. Dit in tegenstelling tot de apocriene zweetklieren, die zich in de plooien van het lichaam bevinden (onder de borsten, in de oksels, onder de voeten, tussen de dijen), plaatsen waar de afbraak van zweet voedingsstoffen bevat waar bacteriën dol op zijn.
Iedereen heeft een eigen lichaamsgeur, die wordt bepaald door de bacteriën die we herbergen: we hebben niet allemaal dezelfde bacteriën en ook niet in dezelfde hoeveelheden. Er zijn nog andere bepalende factoren: hygiëne, geestelijke gezondheid, medicijnen… en dus ook het voedsel dat we eten, waarvan de chemische bestanddelen in het bloed circuleren en vervolgens door de huid worden opgenomen, aldus Santé Magazine . Een deel van deze bestanddelen wordt uitgescheiden via het zweet, dat in contact met huidbacteriën een specifieke geur krijgt.
Ons spijsverteringsstelsel speelt ook een belangrijke rol in onze lichaamsgeur, met name voor de adem, zoals Lina Begdache, adjunct-hoogleraar gezondheids- en welzijnsstudies aan de State University of New York in Binghamton, aan de BBC uitlegt. Tijdens de spijsvertering komen door de interactie tussen de chemische bestanddelen van voedsel en darmbacteriën gassen vrij, vluchtige moleculen die vervolgens worden uitgescheiden.
Groenten die ons een geur geven
“Voedingsmiddelen die het meest van invloed zijn op lichaamsgeur zijn knoflook, uien, kruiden en verschillende soorten pepers. Daarom gebruiken sommige mensen deze voedingsmiddelen om zich tegen muggenbeten te beschermen”, benadrukt dermatoloog Nina Roos in een interview met Santé Magazine. De meest geurige voedingsmiddelen hebben bijna allemaal één ding gemeen, merkt de BBC op: ze bevatten zwavel. Dat is bijvoorbeeld het geval bij broccoli, kool, spruitjes en bloemkool, die rijk zijn aan zwavelverbindingen, waarvan de geur lijkt op die van rotte eieren en die van invloed kan zijn op de geur van transpiratie.
Hetzelfde geldt voor groenten uit de alliumfamilie, zoals knoflook en uien. Eenmaal verteerd, veranderen ze in stinkende verbindingen met moeilijke namen: diallyldisulfide, allylsulfide en methylsulfide. Asperges en diverse specerijen, zoals hete pepers, komijn, kerrie of kurkuma, kunnen ook de geur van transpiratie beïnvloeden.
Studies met verrassende resultaten

Maar sommige studies komen tot verrassende resultaten. Een daarvan suggereert dat knoflook weliswaar een slechte adem veroorzaakt, maar de transpiratie van de oksels aantrekkelijker maakt! Onderzoekers vroegen 42 mannen om twaalf uur lang kompressen onder hun oksels te dragen om hun transpiratie op te vangen. Sommigen hadden een kleine hoeveelheid knoflook gegeten, anderen een grote dosis. Het team liet vervolgens 82 vrouwen deze kompressen beoordelen en vroeg hen de geuren te beoordelen op basis van verschillende subjectieve criteria. Het resultaat: de geuren van de deelnemers die weinig knoflook hadden gegeten, veroorzaakten geen bijzondere reacties. De geuren van de mannen die veel knoflook hadden gegeten, werden daarentegen als aanzienlijk aantrekkelijker beoordeeld.
Vleesliefhebbers hebben geen reden om trots te zijn: dierlijke eiwitten worden door het lichaam afgebroken tot aminozuren en vetten, die vervolgens via transpiratie worden afgevoerd, waar ze in wisselwerking staan met de bacteriën op de huid – u weet wel hoe dat gaat. Ander onderzoek, met een vergelijkbare methodologie als het eerder genoemde onderzoek naar knoflook, heeft aangetoond dat het eten van te veel rood vlees je minder aantrekkelijk maakt. Een panel van 30 vrouwen beoordeelde de geur van zeventien mannen die twee weken lang een ‘vleesrijk’ of ‘vleesloos’ dieet hadden gevolgd: de geur van de deelnemers aan het vleesloze dieet werd als aantrekkelijker beoordeeld.
Een aandoening die naar rotte vis ruikt
Vis kan, net als bonen, lichaamsgeur veroorzaken door trimethylamine, een stof met een zeer sterke geur. Er bestaat zelfs een aandoening, trimethylaminurie, een stofwisselingsstoornis die een sterke geur van rotte vis geeft aan het zweet, de urine en de adem van patiënten die eraan lijden, aldus La Revue médicale suisse . Door een genmutatie kan het lichaam trimethylamine niet omzetten in een reukloze verbinding. Er zijn wereldwijd slechts enkele honderden gevallen beschreven, een aantal dat zeker te laag is.
Als u uw geur zo goed mogelijk wilt behandelen, kunt u het beste uw alcohol- en koffieconsumptie in de gaten houden, want bij overmatige consumptie stimuleren deze de zweetklieren en veroorzaken ze een slechte adem. Bovendien heeft het eten van meer fruit en groenten in het algemeen een positief effect: volgens een Australisch onderzoek uit 2017 zouden mannen die veel fruit en groenten eten “een aangenamere zweetgeur hebben, met bloemige, fruitige en zoete tonen”. Een nieuw argument voor “vijf stuks fruit en groenten per dag”?